Prośba o pomoc a namierzeniu oszusta. Miechów 32-200.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lampion16
    Classic
    • 2014
    • 16

A w czym jest problem ze trzeba wgrac od nowa soft do sterownika ?
  • raventes
    Rider
    • 2013
    • 343

Witam serdecznie.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc a namierzeniu oszusta który zamiast tytoniu jaki zakupiłem przysłał mi zwykłą trawę. Czy ktoś z Was jest może z Miechowa 32-200 i mógłby sprawdzić czy adres zwrotny jaki widnieje na przesyłce jest w ogóle prawdziwy i kto pod nim ewentualnie mieszka :?: Może ktoś z Was pracuje w policji lub w banku i pomógłby mi zidentyfikować gościa poprzez nr konta i numer komórki :?:

Policja zapewne nie zajmie się zgłoszeniem ponieważ uzna, je za niską szkodliwość czynu ( niecałe 200 zł ). Sęk jednak w tym , że gościu oszukał już sporo osób w ten sam sposób i jest bezkarny.

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Po pierwsze, policja się zajmie.
      Ale...żebyś się nie musiał sam tłumaczyć potem przed urzędem celny z tego tytoniu

Komentarz

• raventes
        Rider
        • 2013
        • 343

Policja się nie zajmie - znalazłem gościa który też został oszukany i też się nie zajęli. Jak ktoś tu się będzieł tłumaczyć to raczej ten gość Ja go tylko kupiłem - on rozprowadza

Poza tym z jakiego tytoniu skoro dostałem trawę :?:

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

Zamieszczone przez raventes
          Policja się nie zajmie - znalazłem gościa który też został oszukany i też się nie zajęli
          co to znaczy "nie zajeli"? umorzyli postępowanie?

Komentarz

• 2.0-16v Michał
            RS
            • 2013
            • 4038
            • Octavia III (5E3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM
            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Zależy jaką trawę :szeroki_usmiech :roll:
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
            przedstawiam smerfetke

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6650
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Daj namiary z allegro na gościa.
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Flacha
                Rider
                • 2011
                • 315
                • Superb II combi (3V5)

niestety allegro też nic z takimi oszustami nie robi. Mi ze 2 lata temu koleś przysłał zepsuty Headset, zgłosiłem do allegro i nic...
                Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Policja się nie zajmie - znalazłem gościa który też został oszukany i też się nie zajęli. Jak ktoś tu się będzieł tłumaczyć to raczej ten gość Ja go tylko kupiłem - on rozprowadza

Poza tym z jakiego tytoniu skoro dostałem trawę :?:
                  No to w czym rzecz?? Powiesz, że chciałeś kupić tytoń a przysłał Ci trawę, czy że chciałeś inną a przysłał nie taką jak trzeba :shock: :shock:
                  Zaraz pójdziesz na bęben do celnego, potem trochę do dzielnicowego, do przestępczości gospodarczej.
                  Policja teraz bardzo czuła na lewy tytoń. Nie ważne że ty kupiłeś i zapłaciłeś. A może to nie trawa tylko jakieś odrosty z tytoniu które się ścina w trakcie pielęgnacji i okaże się że od tego tez akcyza się należy??
                  Będziesz musiał zapłacić mandat karno-skarbowy+akcyzę.

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zamiast tytoniu jaki zakupiłem przysłał mi zwykłą trawę
                    gość chyba specjalnie wybrał taki towar....zeby ludzie nie zgłaszali, bo na siebie bata ukręcą.
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• oolsztyniak
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6650
                      • Superb II combi (3T5)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A skąd wiecie, że ten tytoń jest nielegalny i nie ma znaków akcyzy?
                      Może "sprzedający" prowadzi hurtownie, kupuje w hurcie, sprzedaje trochę taniej niż detal.
                      Przecież nikt tu nie napisał, że tytoń jest bez akcyzy.
                      Przecież nie jest zabronione kupowanie tytoniu przez internet.

Komentarz

• Alonzo_
                        RS
                        • 2009
                        • 2460
                        • Hyundai

Zamieszczone przez oolsztyniak
                        A skąd wiecie, że ten tytoń jest nielegalny i nie ma znaków akcyzy?
                        Może "sprzedający" prowadzi hurtownie, kupuje w hurcie, sprzedaje trochę taniej niż detal.
                        Przecież nikt tu nie napisał, że tytoń jest bez akcyzy.
                        Przecież nie jest zabronione kupowanie tytoniu przez internet.
                        Dokładnie, to samo uważam.
                        Powariowaliście, paranoja jakaś. To niczego nie kupujcie bo nie tylko na to jest akcyza czy np Vat i skąd wiecie czy odpowiedni? Czy nie za mały, czy potem nie będziecie musieli dopłacać? To skrajność, ale jak kolega pisze - kupił z aukcji i jeśli jest to w historii transakcji ( a nie poza - na telefon) to ja bym się tym co tu wypisujecie nie przejmował.
                        Handel tytoniem nie jest zakazany. Jak kupił legal a został oszukany to jest "czysty".
                        Ja bym zgłaszał, ale mimo "medialnej" poprawy wizerunku policji nie łudziłbym że sie za to specjalnie jakoś wezmą.
                        Prędzej namierzyć kolesia i samemu "wyegzekwować" swoje i "wytłumaczyć" mu że tak sie nie powinno robić interesów. Nie z chłopakami OCP
                        Jak go namierzycie to możnaby u kolesia spota zrobić :diabelski_usmiech

Żeby nie było OT - nie pomogę - nie moje rejony.

Komentarz

• raventes
                          Rider
                          • 2013
                          • 343

Zamieszczone przez Alonzo_
                          A skąd wiecie, że ten tytoń jest nielegalny i nie ma
                          Prędzej namierzyć kolesia i samemu "wyegzekwować" swoje i "wytłumaczyć" mu że tak sie nie powinno robić interesów. Nie z chłopakami OCP
                          Jak go namierzycie to możnaby u kolesia spota zrobić :diabelski_usmiech
                          I właśnie o to mi chodzi Namierzyć ...uja i zrobić u niego spota Jedno co udało mi się ustalić, to że w Miechowie nie ma takiej ulicy jak na adresie zwrotnym, więc adres zwrotny to lipton. Pozostaje namierzenie przez numer konta i komórke. Stempel pocztowy jest z Proszowic.

Po 2 ja w ogóle wątpię że koleś sprzedaje tytoń, a na trawę ogrodową raczej akcyza nie jest wymagana

Komentarz

• oolsztyniak
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6650
                            • Superb II combi (3T5)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Handel tytoniem nie jest zakazany. Jak kupił legal a został oszukany to jest "czysty".
                            nawet jeśli to skąd mógł wiedzieć kupując przez internet, że towar nie ma opłaconej akcyzy i pochodzi z nielegalnego źródła.

Komentarz

• raventes
                              Rider
                              • 2013
                              • 343

Daj namiary z allegro na gościa.
                              Nie kupowałem na Allegro, tylko na www.oglaszamy24.pl, dokładnie tu http://www.oglaszamy24.pl/ogloszenie...-Virginia.html

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Oszukał Cię na dwie stówy powiadasz, to za dwie stówy kupiłeś 6kg tytoniu po 30zł/kg.
                                Ej, kolego a na ch..uj Ci było 6kg tytoniu?? Aż tyle jarasz??
                                Może swojaki skręcasz i nabijasz, a potem gonisz?
                                Nie dziwię się że nie chcesz iść na Policję bo normalnie trudno się wytłumaczyć z 6kg tytoniu.
                                0,75gr /papierosa = 8000 fajek = 400paczek. Hurtem mi to śmierdzi
                                Nie daj Bóg kipisz w domu zrobią i wyjdzie coś na jaw
                                Akcyza jak nic

Komentarz

• Alonzo_
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2460
                                  • Hyundai

raventes
                                  tak żartem
                                  a sprawdzałeś te trawę? Może się kolo pomylił i dał ci "zioło pierwyj sort" i lepiej wyjarać z kumplami i się cieszyć....

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

nawet jeśli to skąd mógł wiedzieć kupując przez internet, że towar nie ma opłaconej akcyzy i pochodzi z nielegalnego źródła.
                                    Kolego, w wyrobach detalicznych objętych akcyzą takich jak alkohol, tytoń na wyrobi musi być umieszczony znak akcyzy.
                                    Jak go nie ma, to znaczy że akcyza nie odprowadzona i celny nie wnika czy ktoś odprowadził czy nie.
                                    Jak będziesz kiedyś wiózł kolegę który w Ełku na bazarze kupi sobie dwa lub trzy kartony fajek, a zatrzyma Was służba Celna i strzeli wam rentgen to na bank kolega będzie ciągany o akcyzę a nie Rusek który mu to puścił.

[ Dodano: Czw 11 Lip, 13 11:46 ]
                                    Namierzyć ...uja i zrobić u niego spota
                                    To znaczy że spod Ostrołęki przejedziesz się 1000km w tą i z powrotem? Czy liczysz, że koledzy z Małopolski załatwią za Ciebie sprawe?

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wiem jak naiwnym trzeba być, żeby kupić w ciemno od kogoś tyle kg nie wiedząc o nim nic i nie mając żadnych jego danych.

Nawet przy próbie kontaktu ze sprzedającym przez ten portal pisze wyraźnie:
                                      Kod:
                                      Zachowaj bezpieczeństwo! Pieniądze przekazuj WYŁĄCZNIE osobiście.
                                      Kod:
                                      Jak uchronić się przed oszustwem?

Pamiętaj aby zachować ostrożność przy dokonywaniu transakcji. Nigdy nie przekazuj zaliczek, ani nie dokonuj wpłaty na konto, zanim nie spotkasz się bezpośrednio ze sprzedawcą i nie popiszecie odpowiedniej umowy. Dokonuj jedynie zapłaty gotówką - umów się na bezpośrednie spotkanie ze sprzedawcą w celu zapłacenia za przedmiot. 

Standardowa paczka za pobraniem również nie chroni w stu procentach przed oszustwem, jako że najczęściej należy najpierw dokonać zapłaty, a dopiero póżniej można sprawdzić zawartość paczki.

Potraktuj to jako szkolenie z racjonalnego myślenia za 200PLN.
                                      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8038
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

raventes, podaj adres na pw to rozejrzę się gdzie to jest, ale sprawę sobie sam musisz załatwić Choć nie za bardzo wiem co wtedy zrobisz na miejscu jak będziesz miał fotkę miejsca wysyłki. . W Miechowie ostatnio sprzedają robione papierosy za pół ceny niby z markowego tytoniu. :szeroki_usmiech
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• oolsztyniak
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6650
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                                          Kolego, w wyrobach detalicznych objętych akcyzą takich jak alkohol, tytoń na wyrobi musi być umieszczony znak akcyzy.
                                          Jak go nie ma, to znaczy że akcyza nie odprowadzona i celny nie wnika czy ktoś odprowadził czy nie.
                                          Czy Ty czytasz ze zrozumieniem czy tylko klepiesz?
                                          Wyraźnie napisałem, że jeśli kupujesz coś przez internet skąd możesz wiedzieć z jakiego źródła to pochodzi i czy ma opłaconą akcyzę?
                                          Jeżeli nie ma zdjęcia "paczki" to skąd wiesz, że ta akcyza jest na niej umieszczona?
                                          Czy za każdym razem jak kupujesz coś z internetu dzwonisz do sprzedawcy i pytasz czy odprowadził od tego podatek VAT, akcyzę, recykling i czy jest dopuszczone do sprzedaży zgodnie z normami UE?
                                          Czy jak kupujesz telefon czy telewizor niby w pudełku niby nowy, niby wspaniały ale nie ma dowodu zakupu - nie ma bo zgubiłem a sprzęt używany to od razu musi pochodzić z kradzieży ?
                                          Idąc Twoją drogą i tokiem myślenia jesteś paserem jeśli taki telewizor czy telefon kupisz.

Komentarz

• westwi78
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2940

Wyraźnie napisałem, że jeśli kupujesz coś przez internet skąd możesz wiedzieć z jakiego źródła to pochodzi i czy ma opłaconą akcyzę?
                                            no nie tak do końca... podobnie jak w przypadku tzw. paserstwa nieumyślnego.

kodeks karny skarbowy:

Art. 65. § 1. Kto nabywa, przechowuje, przewozi, przesyła lub przenosi wyroby akcyzowe stanowiące przedmiot czynu zabronionego określonego w art. 63, art. 64 lub art. 73 lub pomaga w ich zbyciu albo te wyroby akcyzowe przyjmuje lub pomaga w ich ukryciu,

podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.

§ 2. Kto nabywa, przechowuje, przewozi, przesyła lub przenosi wyroby akcyzowe, o których na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że stanowią one przedmiot czynu zabronionego określonego w art. 63, art. 64 lub art. 73, lub pomaga w ich zbyciu albo te wyroby akcyzowe przyjmuje lub pomaga w ich ukryciu,
                                            podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.

§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
                                            podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.

§ 4. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 lub 2
                                            podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Czy Ty czytasz ze zrozumieniem czy tylko klepiesz?
                                              Jeżeli nie ma zdjęcia "paczki" to skąd wiesz, że ta akcyza jest na niej umieszczona?
                                              Czy za każdym razem jak kupujesz coś z internetu dzwonisz do sprzedawcy i pytasz czy odprowadził od tego podatek VAT, akcyzę, recykling i czy jest dopuszczone do sprzedaży zgodnie z normami UE?
                                              Czy jak kupujesz telefon czy telewizor niby w pudełku niby nowy, niby wspaniały ale nie ma dowodu zakupu - nie ma bo zgubiłem a sprzęt używany to od razu musi pochodzić z kradzieży ?
                                              Idąc Twoją drogą i tokiem myślenia jesteś paserem jeśli taki telewizor czy telefon kupisz.
                                              Kolego oolsztyniak, nie mylmy pojęcia legalności nabycia z odprowadzaniem podatku akcyzowego.
                                              Fajki mogżesz kupić, nie będą kradzione bo Ruski je kupił u siebie. Nie były przemycone bo legalnie przewiózł wolną od cła ilość.
                                              Ale akcyza nie odprowadzona.

"...Czy za każdym razem jak kupujesz coś z internetu dzwonisz do sprzedawcy i pytasz czy odprowadził od tego podatek VAT, akcyzę, recykling i czy jest dopuszczone do sprzedaży zgodnie z normami UE? ..."

Tak by należało zrobić, no ale nikt tego nie robi. Paczki ze stanów kupione na allegro też czasami zatrzymuje izba celna bo cła kupujący nie zapłacił.

Komentarz

• oolsztyniak
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6650
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez westwi78
                                                no nie tak do końca... podobnie jak w przypadku tzw. paserstwa nieumyślnego.
                                                no ale z tego możesz się wykręcić.

Tak samo jak podałem przykład, kupisz część do samochodu używaną bez kwitu.
                                                Jak zrobią nalot i okaże się , że część z kradzionego źródła pochodzi to będziesz paserem.
                                                Też nieumyślnie bo niby skąd miałeś wiedzieć.

Komentarz

• casuper
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 335
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

Kupisz lewy telefon i masz przej..ane doklepią ci paserstwo, kupisz fajek ruskich za dużo
                                                  i znajdą u ciebie i masz przej..ane.
                                                  Koleżka mój kupił tytoń z internetu, zatrzymali kuriera do sprawdzania(mobilna Celna) piesek zwąchał tytoń i ile było jeżdżenia tłumaczenia się po co na co i dlaczego a jechały 2 kg. do niego.
                                                  Była O1 Laurin & Klement +
                                                  President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
                                                  _________________________________
                                                  Najważniejsze to abyśmy byli zdrowi.....
                                                  reszta to CH......

Komentarz

Pracuję...