A w czym jest problem ze trzeba wgrac od nowa soft do sterownika ?
Prośba o pomoc a namierzeniu oszusta. Miechów 32-200.
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Prośba o pomoc a namierzeniu oszusta. Miechów 32-200.
Witam serdecznie.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc a namierzeniu oszusta który zamiast tytoniu jaki zakupiłem przysłał mi zwykłą trawę. Czy ktoś z Was jest może z Miechowa 32-200 i mógłby sprawdzić czy adres zwrotny jaki widnieje na przesyłce jest w ogóle prawdziwy i kto pod nim ewentualnie mieszka :?: Może ktoś z Was pracuje w policji lub w banku i pomógłby mi zidentyfikować gościa poprzez nr konta i numer komórki :?:
Policja zapewne nie zajmie się zgłoszeniem ponieważ uzna, je za niską szkodliwość czynu ( niecałe 200 zł ). Sęk jednak w tym , że gościu oszukał już sporo osób w ten sam sposób i jest bezkarny.
-
-
Zamieszczone przez raventesPolicja się nie zajmie - znalazłem gościa który też został oszukany i też się nie zajęli. Jak ktoś tu się będzieł tłumaczyć to raczej ten gośćJa go tylko kupiłem - on rozprowadza
Poza tym z jakiego tytoniu skoro dostałem trawę :?:
Zaraz pójdziesz na bęben do celnego, potem trochę do dzielnicowego, do przestępczości gospodarczej.
Policja teraz bardzo czuła na lewy tytoń. Nie ważne że ty kupiłeś i zapłaciłeś. A może to nie trawa tylko jakieś odrosty z tytoniu które się ścina w trakcie pielęgnacji i okaże się że od tego tez akcyza się należy??
Będziesz musiał zapłacić mandat karno-skarbowy+akcyzę.
Komentarz
-
-
A skąd wiecie, że ten tytoń jest nielegalny i nie ma znaków akcyzy?
Może "sprzedający" prowadzi hurtownie, kupuje w hurcie, sprzedaje trochę taniej niż detal.
Przecież nikt tu nie napisał, że tytoń jest bez akcyzy.
Przecież nie jest zabronione kupowanie tytoniu przez internet.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakA skąd wiecie, że ten tytoń jest nielegalny i nie ma znaków akcyzy?
Może "sprzedający" prowadzi hurtownie, kupuje w hurcie, sprzedaje trochę taniej niż detal.
Przecież nikt tu nie napisał, że tytoń jest bez akcyzy.
Przecież nie jest zabronione kupowanie tytoniu przez internet.
Powariowaliście, paranoja jakaś. To niczego nie kupujcie bo nie tylko na to jest akcyza czy np Vat i skąd wiecie czy odpowiedni? Czy nie za mały, czy potem nie będziecie musieli dopłacać? To skrajność, ale jak kolega pisze - kupił z aukcji i jeśli jest to w historii transakcji ( a nie poza - na telefon) to ja bym się tym co tu wypisujecie nie przejmował.
Handel tytoniem nie jest zakazany. Jak kupił legal a został oszukany to jest "czysty".
Ja bym zgłaszał, ale mimo "medialnej" poprawy wizerunku policji nie łudziłbym że sie za to specjalnie jakoś wezmą.
Prędzej namierzyć kolesia i samemu "wyegzekwować" swoje i "wytłumaczyć" mu że tak sie nie powinno robić interesów. Nie z chłopakami OCP
Jak go namierzycie to możnaby u kolesia spota zrobić :diabelski_usmiech
Żeby nie było OT - nie pomogę - nie moje rejony.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Alonzo_A skąd wiecie, że ten tytoń jest nielegalny i nie ma
Prędzej namierzyć kolesia i samemu "wyegzekwować" swoje i "wytłumaczyć" mu że tak sie nie powinno robić interesów. Nie z chłopakami OCP
Jak go namierzycie to możnaby u kolesia spota zrobić :diabelski_usmiechNamierzyć ...uja i zrobić u niego spota
Jedno co udało mi się ustalić, to że w Miechowie nie ma takiej ulicy jak na adresie zwrotnym, więc adres zwrotny to lipton. Pozostaje namierzenie przez numer konta i komórke. Stempel pocztowy jest z Proszowic.
Po 2 ja w ogóle wątpię że koleś sprzedaje tytoń, a na trawę ogrodową raczej akcyza nie jest wymagana
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Alonzo_Handel tytoniem nie jest zakazany. Jak kupił legal a został oszukany to jest "czysty".Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakDaj namiary z allegro na gościa.
Komentarz
-
-
Oszukał Cię na dwie stówy powiadasz, to za dwie stówy kupiłeś 6kg tytoniu po 30zł/kg.
Ej, kolego a na ch..uj Ci było 6kg tytoniu?? Aż tyle jarasz??
Może swojaki skręcasz i nabijasz, a potem gonisz?
Nie dziwię się że nie chcesz iść na Policję bo normalnie trudno się wytłumaczyć z 6kg tytoniu.
0,75gr /papierosa = 8000 fajek = 400paczek. Hurtem mi to śmierdzi
Nie daj Bóg kipisz w domu zrobią i wyjdzie coś na jaw
Akcyza jak nic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakZamieszczone przez Alonzo_Handel tytoniem nie jest zakazany. Jak kupił legal a został oszukany to jest "czysty".
Jak go nie ma, to znaczy że akcyza nie odprowadzona i celny nie wnika czy ktoś odprowadził czy nie.
Jak będziesz kiedyś wiózł kolegę który w Ełku na bazarze kupi sobie dwa lub trzy kartony fajek, a zatrzyma Was służba Celna i strzeli wam rentgen to na bank kolega będzie ciągany o akcyzę a nie Rusek który mu to puścił.
[ Dodano: Czw 11 Lip, 13 11:46 ]
Zamieszczone przez raventesNamierzyć ...uja i zrobić u niego spota
Komentarz
-
-
Nie wiem jak naiwnym trzeba być, żeby kupić w ciemno od kogoś tyle kg nie wiedząc o nim nic i nie mając żadnych jego danych.
Nawet przy próbie kontaktu ze sprzedającym przez ten portal pisze wyraźnie:
Kod:Zachowaj bezpieczeństwo! Pieniądze przekazuj WYŁĄCZNIE osobiście.
Kod:Jak uchronić się przed oszustwem? Pamiętaj aby zachować ostrożność przy dokonywaniu transakcji. Nigdy nie przekazuj zaliczek, ani nie dokonuj wpłaty na konto, zanim nie spotkasz się bezpośrednio ze sprzedawcą i nie popiszecie odpowiedniej umowy. Dokonuj jedynie zapłaty gotówką - umów się na bezpośrednie spotkanie ze sprzedawcą w celu zapłacenia za przedmiot. Standardowa paczka za pobraniem również nie chroni w stu procentach przed oszustwem, jako że najczęściej należy najpierw dokonać zapłaty, a dopiero póżniej można sprawdzić zawartość paczki.
Potraktuj to jako szkolenie z racjonalnego myślenia za 200PLN.
Komentarz
-
-
raventes, podaj adres na pw to rozejrzę się gdzie to jest, ale sprawę sobie sam musisz załatwićChoć nie za bardzo wiem co wtedy zrobisz na miejscu jak będziesz miał fotkę miejsca wysyłki. . W Miechowie ostatnio sprzedają robione papierosy za pół ceny niby z markowego tytoniu.
:szeroki_usmiech
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Zamieszczone przez oolsztyniakZamieszczone przez Alonzo_Handel tytoniem nie jest zakazany. Jak kupił legal a został oszukany to jest "czysty".
Jak go nie ma, to znaczy że akcyza nie odprowadzona i celny nie wnika czy ktoś odprowadził czy nie.
Wyraźnie napisałem, że jeśli kupujesz coś przez internet skąd możesz wiedzieć z jakiego źródła to pochodzi i czy ma opłaconą akcyzę?
Jeżeli nie ma zdjęcia "paczki" to skąd wiesz, że ta akcyza jest na niej umieszczona?
Czy za każdym razem jak kupujesz coś z internetu dzwonisz do sprzedawcy i pytasz czy odprowadził od tego podatek VAT, akcyzę, recykling i czy jest dopuszczone do sprzedaży zgodnie z normami UE?
Czy jak kupujesz telefon czy telewizor niby w pudełku niby nowy, niby wspaniały ale nie ma dowodu zakupu - nie ma bo zgubiłem a sprzęt używany to od razu musi pochodzić z kradzieży ?
Idąc Twoją drogą i tokiem myślenia jesteś paserem jeśli taki telewizor czy telefon kupisz.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakWyraźnie napisałem, że jeśli kupujesz coś przez internet skąd możesz wiedzieć z jakiego źródła to pochodzi i czy ma opłaconą akcyzę?
kodeks karny skarbowy:
Art. 65. § 1. Kto nabywa, przechowuje, przewozi, przesyła lub przenosi wyroby akcyzowe stanowiące przedmiot czynu zabronionego określonego w art. 63, art. 64 lub art. 73 lub pomaga w ich zbyciu albo te wyroby akcyzowe przyjmuje lub pomaga w ich ukryciu,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Kto nabywa, przechowuje, przewozi, przesyła lub przenosi wyroby akcyzowe, o których na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że stanowią one przedmiot czynu zabronionego określonego w art. 63, art. 64 lub art. 73, lub pomaga w ich zbyciu albo te wyroby akcyzowe przyjmuje lub pomaga w ich ukryciu,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 4. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 lub 2
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakCzy Ty czytasz ze zrozumieniem czy tylko klepiesz?
Wyraźnie napisałem, że jeśli kupujesz coś przez internet skąd możesz wiedzieć z jakiego źródła to pochodzi i czy ma opłaconą akcyzę?
Jeżeli nie ma zdjęcia "paczki" to skąd wiesz, że ta akcyza jest na niej umieszczona?
Czy za każdym razem jak kupujesz coś z internetu dzwonisz do sprzedawcy i pytasz czy odprowadził od tego podatek VAT, akcyzę, recykling i czy jest dopuszczone do sprzedaży zgodnie z normami UE?
Czy jak kupujesz telefon czy telewizor niby w pudełku niby nowy, niby wspaniały ale nie ma dowodu zakupu - nie ma bo zgubiłem a sprzęt używany to od razu musi pochodzić z kradzieży ?
Idąc Twoją drogą i tokiem myślenia jesteś paserem jeśli taki telewizor czy telefon kupisz.
Fajki mogżesz kupić, nie będą kradzione bo Ruski je kupił u siebie. Nie były przemycone bo legalnie przewiózł wolną od cła ilość.
Ale akcyza nie odprowadzona.
"...Czy za każdym razem jak kupujesz coś z internetu dzwonisz do sprzedawcy i pytasz czy odprowadził od tego podatek VAT, akcyzę, recykling i czy jest dopuszczone do sprzedaży zgodnie z normami UE? ..."
Tak by należało zrobić, no ale nikt tego nie robi. Paczki ze stanów kupione na allegro też czasami zatrzymuje izba celna bo cła kupujący nie zapłacił.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78no nie tak do końca... podobnie jak w przypadku tzw. paserstwa nieumyślnego.
Tak samo jak podałem przykład, kupisz część do samochodu używaną bez kwitu.
Jak zrobią nalot i okaże się , że część z kradzionego źródła pochodzi to będziesz paserem.
Też nieumyślnie bo niby skąd miałeś wiedzieć.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Kupisz lewy telefon i masz przej..ane doklepią ci paserstwo, kupisz fajek ruskich za dużo
i znajdą u ciebie i masz przej..ane.
Koleżka mój kupił tytoń z internetu, zatrzymali kuriera do sprawdzania(mobilna Celna) piesek zwąchał tytoń i ile było jeżdżenia tłumaczenia się po co na co i dlaczego a jechały 2 kg. do niego.Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
-
Komentarz